dijous, 12 d’abril del 2012

18 Fem salut 24/03/2012

L'anotació - Carme Tuneu -

Extret del nº 10  primavera / verano 2011 Soria Natural:

Les anomenades "medicines alternatives" estan en auge. Els seus escassos efectes secundaris, l'aval dels investigadors i la seva provada eficàcia ho expliquen. No obstant, aquest terme global amb el que s'anomenen no és apropiat, ja que no són, en absolut, substitutives de la medicina convencional, sinó complementàries. Les que més estan creixent són la HOMEOPATIA i la FITOTERÀPIA, que s'estan veient especialment impulsades per les fortes inversions en investigació i innovació que estan fent algunes empreses.

La pràctica de la Fitoteràpia és tan antiga com l'home. Avui en dia es pot definir com la ciència que utilitza plantes medicinals per prevenir, atenuar o curar determinats problemes de salut. Aquestes han sigut la base de la medicina grega clàssica i de l'àrab, i al llarg de la història la seva utililització ha passat per etapes de major a menor acceptació.

En les societats prehistòriques, l'home, que estava en estret contacte amb la natura, va aprendre a distingir les espècies beneficioses de les perjudicials observant als animals i analitzant la seva pròpia experiència. Aquests coneixements que va adquirir s'han anat transmetent de generació en generació fins a l'actualitat, i ha permès fer una selecció precisa de les més beneficioses per a la salut. A més, els coneixements actuals han confirmat la presència en aquests vegetals de compostos químics actius, anomenats principis actius, amb propietats beneficioses per l'organisme. Així mateix, existeix una base científica que apoia l'eficàcia de les plantes medicinals per combatre els símptomes de determinades afeccions; s'han desenvolupat mètodes analítics per controlar la qualitat dels productes fitoterapèutics i s'han posat en pràctica noves formes de preparació i administració d'aquests que fa més efectiva i còmoda la seva utilització.

Lògicament, no totes les plantes tenen el mateix grau de potència i toxicitat. N'hi ha de molt potents i tòxiques, com la Digital o l'Acònit; de potència intermitja com la regalèssia o l'Àrnica, i altres d'acció més suau com l'Arç blanc o la Camamilla.

En Fitoteràpica s'utilitzen les d'acció moderada, amb marges terapèutics relativament amplis, que possibiliten tractaments segurs i menys agressius que els medicaments. No obstant, no es pot considerar aquesta teràpia innòcua. A l'igual que els medicaments, no convé "automedicar-se". La seva prescripció ha de ser realitzada per professionals experts. Tot i que menys que els fàrmacs, els preparats fitoterapèutics poden tenir efectes secundaris, contraindicacions i interaccions que s'han de conèixer necessàriament per utilitzar-los amb seguretat i correcció.

Exemples de plantes i òrgans:
- Arç blanc (pel cor)
- Ginkgo biloba (per la circulació)
- Desmodium (pel fetge)
- Pasiflora (pel sistema nerviós)
- Equinàccia (pel sistema immunitari)
- Harpagofit (per l'aparell locomotor)
- Pastanaga (per la pell)
- Eucaliptus (per l'aparell respiratori)

A més de l'existència de plantes medicinals, cal saber que els aliments que dóna la terra constitueixen una altra excel·lent font de salut, ja que proporcionen l'energia i els nutrients que necessita l'organisme. N'hi ha alguns que el nostre organisme no és capaç de sintetitzar en quantitat suficient, com vitamines, minerals i alguns aminoàcids, cosa que implica que hem d'introduir-los a través de l'alimentació per no tenir carències. Algun cop l'Emília Bosch ens ha comentat alguns d'aquests aliments.

Exemples d'aliments que dóna la terra:
- Vegetals crucífers (amb efectes antioxidants i anticancerígens)
- Fruits secs (aporten molta energia sense colesterol)
- Peix blau (tenen una acció protectora enfront a les malalties cardiovasculars)
- Oli d'oliva verge (és un protector cardiovascular natural, ajuda a reduir el colesterol i estimula la vesícula biliar)
- Bolets (fortaleixen les nostres defenses)
- Llegums (rics en proteïnes vegetals i hidrats de carboni)
- Tomàquet (conté potents antioxidants)
- Ous (amb alt valor biològic i vitamines A i D)
- All (és considerat un antibiòtic natural que prevé malalties infeccioses)
- Iogur (aporta calci)
- Cereals integrals (són una font important de fibra i vitamines)
- Aigua (essencial per la nostra salut, ja que el nostre cos està constituït principalment d'aigua)

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

La primavera és una època de canvis pel cos. Podeu conèixer aquests canvis, i com prevenir-los i curar-los en aquest article de "ets el que menges".

També podeu fer un repàs als peixos de temporada, en aquest cas, del març en aquest blog de receptes.

L'agenda - Carme Tuneu -



01/04/2012 Lluçanès Feréstec BTT (35 km / 70 km)
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada