dimecres, 21 de març del 2012

1r Taller / Col·loqui

El passat dilluns 19 de març a les 20:30 al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell va tenir lloc el 1r d'una sèrie de 3 Tallers / Col·loquis a càrrec de la nutricionista i psicòloga Emília Bosch i de l'assessora en dietètica i nutrició Montse Ariza.

Aquí va un resum de tot el que es va parlar...

Alimentar-se = Menjar

Nutrir-se: Tenir el que es necessita i en la proporció correcta / adequada

Nutrients calòrics

  • Hidrats de carboni (provenen de tot allò que neix a terra, com per exemple, els cereals; ens aporten energia)
  • Proteïnes (provenen de les llegums i de tot allò que neda, córrer, vola o s'arrossega, com per exemple, el pollastre; ens ajuden a créixer i a reparar el que cal). Una proteïna és un conjunt d'aminoàcids, d'origen vegetal (n'hi ha 20 i pico) i d'origen animal o essencials (només n'hi ha 8). Segons com es combinin les proteïnes en cadenes d'aminoàcids (és imprescindible que com a mínim hi hagi una proteïna d'origen animal), fan una cosa o una altra al nostre cos.
  • Greixos (en estat líquid com l'oli o en estat sòlid com el greix)

Nutrients no calòrics


  • Vitamines (no és bo prendre directament vitamines a partir de per exemple pastilles durant molt de temps perquè llavors el cos deixaria de fabricar-les)
  1. Liposolubles (la A és bona per la vista, la D aporta calci, la E augmenta la resistència, i la K controla que la sang no sigui ni massa espessa ni massa líquida)
  2. Hidrosolubles (n'hi ha moltes però, per resumir, podem dir que la resta de vitamines que no són liposolubles són hidrosolubles, la més coneguda de les qulas és la C; contràriament al que es pensa, la taronja no és la principal font d'energia C sinó el kiwi -que té 10 vegades més vitamina C que la taronja-, seguit del pebrot vermell cru -que té 8 vegades més vitamina C que la taronja-, les maduixes i els fresons -que tenen 5 vegades més vitamina C que la taronja-, les llimones, els pomelos i per últim la taronja)
  • Minerals
  • AIGUA -fibra- (serveix per netejar-nos per dintre, per respirar, per fabricar llàgrimes, saliva i mucoses, per poder suar, per assimilar els nutrients que han de passar a la sang, i l'aigua sobrant es converteix en orina i femta; ens consumim tanta que cal que en consumim uns 2 litres al dia, millor fent glopets tot sovint; la primera conseqüència d'una falta d'aiga és que el budell gros xucla tota l'aigua que li fa falta al cos i la bilis, amb el conseqüent restrenyiment; si, pel contrari, un té diarrea i/o vòmits llavors segurament és conseqüència d'un bacteri que l'organisme intenta treure fora, així que és bo no menjar sinó hidratar-se i desinfectar-se per exemple amb farigola, fonoll i camamilla com a comodí ja que el nombre d'herbes a prendre ha de ser impar perquè sinó s'anul·la l'efecte d'una d'elles, i un cop aturada la diarrea i /o vòmits llavors cal estar uns dies sense menjar coses crues; amb una falta d'un 20% d'aigua, una persona es mor)

Dieta equilibrada

Tot i que cada persona necessita una dieta concreta, sí que hi ha una dieta estàndard per la majoria de les persones:
hidrats de carboni -> 50% kilocalories
proteïnes -> 25-30% kilocalories
greixos -> 25-20% kilocaries

Us esperem als propers tallers / col·loquis, els dilluns 26 de març i 2 d'abril a les 20:30 al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada