dissabte, 19 de novembre del 2011

06 Fem salut 19/11/2011

L'anotació - Carme Tuneu -

Amb la voluntat d'aportar una perspectiva científica a l'activitat excursionista, des del 12 de novembre i fins al 22 de desembre hi haurà sis xerrades al Temple Romà de Vic dins el cicle de conferències sobre ciència i territori, organitzat pel Patronat d'Estudis Osonencs i la Unió Excursionista de Vic, la primera entitat excursionista que hi va haver a la comarca d'Osona que enguany commemora el seu centenari.

Ahir divendres 18 de novembre va tenir lloc la conferència "Meteorologia i excursionisme" a càrrec de Dani Ramírez, meteoròleg de TV3 i amant de la natura, l'excursionisme, l'alpinisme, i l'escalada entre altres. Aquí va un resum del que va explicar, que va ser molt interessant:

Degut a la meteorologia, a la muntanya ens podem trobar amb:
- tempestes i llamps
- allaus; esquerdes
- boira baixa
- congelacions / hipotèrmia
- vents huracanats
- deshidratació, cop de calor
- plaques de gel
- insolació / cremades de pell i afectacions oculars
- pluges torrencials, grans riuades i desgel sobtat
(Observació: hi ha més morts a causa dels llamps que a causa de les riuades. Alguns consells per protegir-se dels llamps: tancar-se en un lloc, fugir dels arbres aïllats i punxeguts, baixar de les crestes de les muntanyes, evitar els objectes metàl·lics i els rius, fugir dels prats i dels ramats, estirar-se al terra en un lloc pla. De dia és més difícil detectar si hi ha llamps però hi ha un truc per aconseguir-ho: anar en cotxe i sintonitzar una emissora de baixa freqüència, cada cop que hi hagi sorollets voldrà dir que hi ha un llamp a prop.)

Així que, quant anem a la muntanya, cal:
- avaluar els riscos
- planificar estratègies / alternatives
- seguir el pronòstic del temps
- portar el material adequat
- anar amb precaució i prudència
- formar-nos en biblioteques o cursets
I és que a la muntanya cal anar-hi a divertir-s'hi però amb seguretat!

Factors meteorològics a tenir en compte per conèixer el comportament de la meteorologia:
- temperatura (Hi pot haver molta diferència de temperatura quant hi ha sol i quant no n'hi ha. Es va fer un experiment en una glacera de la Índia i es va veure que un mateix punt estava a 30º quant hi tocava el sol i a 20º quant el cel estava ennuvolat, és a dir, 10º de diferència!)
- vent (Efecte Foehn: degut a un vent càlid i sec que bufa a sotavent d'una serralada, a un vessant de la muntanya hi fa mal temps i a un altre vessant de la muntanya hi fa bon temps. Tramuntana: diuen que quant a la Serra de l'Albera hi ha un núvol allargat és senyal que hi haurà tramuntana.)
- pressió atmosfèrica (Arran de mar hi ha més pressió, més oxigen, que dalt d'una muntanya. Per això, a uns 3.000 m d'alçada amb un 70% ens cansem un 20% més, és a dir, només podem fer un esforç màxim d'un 80%, i a uns 8.000 m d'alçada els alpinistes només tenen un 30% d'oxigen i només poden fer un esforç màxim d'un 20%.)
- humitat (Bàsicament hi ha núvols allargats horitzontalment o estratificats, i núvols verticals immensos semblant a col-i-flors. Els primers acostumen a ser inofensius i els segons acostumen a portar pluja/neu perquè la meitat de sota és aigua i la meitat de sobre és gel/neu i tot plegat és com una rentadora en marxa.)

Per acabar, aconsellar els mapes grecs per conèixer la previsió meteorològica al nostre territori, i els mapes alemanys  que hi ha a www.wetterzentrale.de per conèixer les cotes de neu i allà on nevarà.

La propera conferència serà "Geologia per a excursionistes: Osona, un territori ben informat" i tindrà lloc el proper dijous 24 de novembre.

Mens Sana In Corpore Sano - Emília Bosch -

Una dieta diària equilibrada seria així:

- Esmorzar (ha de ser ric en vitamines ràpides d'absorbir)
Al sortir del llit, 1/2 vas d'aigua i una fruita diferent cada dia de la setmana.
Passats uns minuts, pa amb alguna proteïna d'origen animal (com formatge o pernil salat), 1 làctic (per exemple 1 iogur) i, si es vol, un cafè/tè/infusió.

- A mig matí
Per exemple, un còctel de fruits secs (2 avellanes, 1 ametlla, 1 anou, 10 pinyons, 1 dàtil) i beure aigua a glopets petits.

- Dinar (ha de contenir hidrats de carboni, proteïnes, i una mica de greix)
De primer, pasta/arròs/verdura/etc. De segon, pollastre/conill/peix/etc. amanit amb oli d'oliva (l'oli d'oliva escalfat es satura i això n'augmenta el nivell de colesterol). De postres, iogur/poma escalivada/etc.

- Berenar
El que no hem fet de postres de dinar (o làctic o fruita).

- Sopar
Preferiblement, verdura i peix.

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

Com que al passat programa vam parlar d'algues, avui una recepta amb algues: sopa de wakame

L'agenda - Carme Tuneu -



   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada