dijous, 19 de gener del 2012

10 Fem salut 14/01/2012

L'anotació - Carme Tuneu -


A més de disposar de cobertura mèdica en cas d'accident, d'una assegurança de responsabilitat civil per possibles danys causats a tercers i, si s'escau, per assumir les despeses en cas de rescat, la llicència federativa dóna altres drets i serveis a les persones titulars (la publicació Vèrtex a un cost avantatjós, descomptes en refugis de la FEEC, avantatges relacionats amb les activitats de muntanya com ara allotjaments, botigues d'esports o estacions d'esquí, tot i que també abracen àmbits com l'oci, la salut i la cultura), també permet participar en les competicions oficials de la FEEC, en l'àmbit de la formació es pot accedir a l'oferta formativa de l'Escola d'Alta Muntanya, el jovent pot participar en estades d'iniciació als Pirineus, els joves d'entre 14 i 24 anys poden optar a formar part d'algun dels centres de tecnificació de la FEEC, també permet optar al reconeixement federatiu de la mà de les subvencions que amb caràcter anual convoca la Comissió d'Activitats d'Alt Nivell i Expedicions, etc. D'altra banda, la targeta federativa també dóna cobertura a iniciatives de caràcter social obertes a tot el col·lectiu com el repte dels "100 cims".

Però més enllà d'aquests avantatges, estar federat o ser membre d'una entitat federativa dóna una distinció entre la simple afició a sortir a la muntanya i la passió pels esports i les activitats de muntanya, entre ser un més dels molts usuaris de la muntanya i saber-se part d'un nombrós col·lectiu amb una llarga tradició i un futur molt engrescador.

(Resum de l'Editorial de la publicació Vèrtex de novembre-desembre de 2011)

Mens Sana In Corpore Sano - Emília Bosch -

Podem distingir els infants en 4 grups:
  • lactants (de 0 a 12 mesos)
  • petits (de 1 a 3 anys)
  • preescolars (de 4 a 6 anys)
  • escolars (de 7 a 12 anys)
Per a cada infant,

1) cal tenir en compte:
  • el ritme de creixement
  • la maduresa
  • la relació amb l'entorn
2) i cal ajudar-lo a complir els següents objectius:
  • evitar una mala nutrició
  • tenir un creixement i un desenvolupament òptims
  • aconseguir uns hàbits saludables i una bona integració social
Per tot això, entre altres coses, és necessària una bona alimentació infantil. Un infant hauria de prendre unes 2 fruites al dia, uns 2 cops al dia vedures/hortalisses, de 4 a 6 vegades al dia cereals, llegums 2 o 3 vegades a la setmana, pasta/arròs unes 5 vegades a la setmana, alguna carn/ous però sobretot peix.

Per a un recent nascut el millor és la llet materna perquè té tot el que necessita. Atenció: un recent nascut necessita 100 calories/Kg i un adult només 25 calories/Kg.

El pediatre, evidentment, aconsellarà la millor alimentació per a cada etapa de vida de l'infant.

Per acabar, alguns consells:
  • a vegades ens sembla que a un nen no li agrada un determinat aliment i en realitat el que passa és que hi posa mala cara només perquè en desconeix el gust i la textura
  • els nens saben quant en tenen prou de menjar; així, per exemple, si un dia està malalt potser menjarà menys però en realitat tampoc li cal menjar més, ja ho farà quant es trobi millor i el cos li demani
  • l'hora de menjar és molt important, és per això que no se'l pot distreure
  • el menjar no és una moneda de canvi o negociació, no es pot fer servir ni com a premi ni com a càstig
Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

En aquesta ocasió un puré, però no un puré de patata qualsevol sinó un puré de carxofes. Que vagi de gust!

L'agenda - Carme Tuneu -





   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada