El passat dilluns 19 de març a les 20:30 al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell va tenir lloc el 1r d'una sèrie de 3 Tallers / Col·loquis a càrrec de la nutricionista i psicòloga Emília Bosch i de l'assessora en dietètica i nutrició Montse Ariza.
Aquí va un resum de tot el que es va parlar...
Alimentar-se = Menjar
Nutrir-se: Tenir el que es necessita i en la proporció correcta / adequada
Nutrients calòrics
Nutrients no calòrics
Dieta equilibrada
Us esperem als propers tallers / col·loquis, els dilluns 26 de març i 2 d'abril a les 20:30 al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell.
Aquí va un resum de tot el que es va parlar...
Alimentar-se = Menjar
Nutrir-se: Tenir el que es necessita i en la proporció correcta / adequada
Nutrients calòrics
- Hidrats de carboni (provenen de tot allò que neix a terra, com per exemple, els cereals; ens aporten energia)
- Proteïnes (provenen de les llegums i de tot allò que neda, córrer, vola o s'arrossega, com per exemple, el pollastre; ens ajuden a créixer i a reparar el que cal). Una proteïna és un conjunt d'aminoàcids, d'origen vegetal (n'hi ha 20 i pico) i d'origen animal o essencials (només n'hi ha 8). Segons com es combinin les proteïnes en cadenes d'aminoàcids (és imprescindible que com a mínim hi hagi una proteïna d'origen animal), fan una cosa o una altra al nostre cos.
- Greixos (en estat líquid com l'oli o en estat sòlid com el greix)
Nutrients no calòrics
- Vitamines (no és bo prendre directament vitamines a partir de per exemple pastilles durant molt de temps perquè llavors el cos deixaria de fabricar-les)
- Liposolubles (la A és bona per la vista, la D aporta calci, la E augmenta la resistència, i la K controla que la sang no sigui ni massa espessa ni massa líquida)
- Hidrosolubles (n'hi ha moltes però, per resumir, podem dir que la resta de vitamines que no són liposolubles són hidrosolubles, la més coneguda de les qulas és la C; contràriament al que es pensa, la taronja no és la principal font d'energia C sinó el kiwi -que té 10 vegades més vitamina C que la taronja-, seguit del pebrot vermell cru -que té 8 vegades més vitamina C que la taronja-, les maduixes i els fresons -que tenen 5 vegades més vitamina C que la taronja-, les llimones, els pomelos i per últim la taronja)
- Minerals
- AIGUA -fibra- (serveix per netejar-nos per dintre, per respirar, per fabricar llàgrimes, saliva i mucoses, per poder suar, per assimilar els nutrients que han de passar a la sang, i l'aigua sobrant es converteix en orina i femta; ens consumim tanta que cal que en consumim uns 2 litres al dia, millor fent glopets tot sovint; la primera conseqüència d'una falta d'aiga és que el budell gros xucla tota l'aigua que li fa falta al cos i la bilis, amb el conseqüent restrenyiment; si, pel contrari, un té diarrea i/o vòmits llavors segurament és conseqüència d'un bacteri que l'organisme intenta treure fora, així que és bo no menjar sinó hidratar-se i desinfectar-se per exemple amb farigola, fonoll i camamilla com a comodí ja que el nombre d'herbes a prendre ha de ser impar perquè sinó s'anul·la l'efecte d'una d'elles, i un cop aturada la diarrea i /o vòmits llavors cal estar uns dies sense menjar coses crues; amb una falta d'un 20% d'aigua, una persona es mor)
Dieta equilibrada
Tot i que cada persona necessita una dieta concreta, sí que hi ha una dieta estàndard per la majoria de les persones:
hidrats de carboni -> 50% kilocalories
proteïnes -> 25-30% kilocalories
greixos -> 25-20% kilocaries
Us esperem als propers tallers / col·loquis, els dilluns 26 de març i 2 d'abril a les 20:30 al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada