dijous, 1 de març del 2012

14 Fem salut 25/02/2012

L'anotació - Carme Tuneu -

Tal com s'explicava en un article de la revista "natura i aventura" del juny del 2011...

Antigament caminar era la única manera de moure's i era una activitat necessària per caçar, traginar o fugir. En canvi actualment ens serveix per estar en forma i gaudir del nostre cos, de la nostra relació amb la resta d'amics i ciutadans, i del nostre entorn.

Els primers esports de l'era moderna són jocs col·lectius (tennis, rugbi, futbol...) i alhora competitius, però amb el temps els esportistes s'adonen de la necessitat d'entrenar per tenir el cos en forma i poder d'aquesta manera millorar el rendiment. Neixen altres modalitats esportives com la gimnàstica o la marxa nòrdica, aquesta última molt emparentada amb l'atletisme i el senderisme.

Marxa nòrdica  o Nordic Walking:

A principis de la dècada dels trenta del segle XX un equip d'esquí nòrdic finès idea una nova tècnica d'entrenament per als períodes on faltava la neu, el seu element principal per practicar el seu esport. Els esquiadors comencen a entrenar caminant amb bastons, imitant d'aquesta manera l'exercici de l'esquí. Neix la marxa nòrdica, batejada en anglès com a Nordic Walking. A partir de llavors ha estat un mètode important d'entrenament fora de temporada per als equips d'esquiadors, tant, que a partir de la dècada dels noranta tres potents entitats fineses (entre elles un fabricant de bastons) es van aplegar per desenvolupar-lo més enllà de les fronteres de l'entrenament, convertint-lo en una nova modalitat esportiva. L'èxit és immediat. Sense una tècnica res de l'altre món, ja que caminar és a l'abast de tothom, i amb l'afegit de portar un còmode pal de fibra de carboni, un material de preu assequible, aquest esport s'estén sense problemes primerament entre els països nòrdics, per anar baixant de mica en mica fins a arribar a casa nostra.

En què consisteix aquest nou esport?

La marxa nòrdica no és res més que caminar ajudant-se d'un bastó, de manera que utilitzem més grups musculars en un mateix exercici físic a diferència de córrer o caminar sense bastó, on bàsicament fem servir la musculatura del tren inferior, les cames i els peus. Per tant, l'equilibri entre els dos trens és l'èxit saludable i muscular d'aquest nou esport. A banda de la musculatura de les cames treballem els abdominals, els braços, l'esquena i el coll, reduint la pressió sobre els turmells, els genolls i els malucs, enfortint l'esquena i la columna. És, sens dubte, un avenç, una millora sensible en la manera d'enfocar l'exercici de la marxa que fomenta l'ús de gairebé tota la nostra musculatura i relativitza les clàssiques lesions del córrer.

A Nordic Walking hi trobareu la tècnica pas a pas



I, per acabar, us recomanem que visiteu http://nordicwalkingpirineus.blogspot.com/ perquè ofereixen tasts, cursos d'iniciació, cursos de perfeccionament, etc, al Berguedà, a la Cerdanya, al Ripollès, al Solsonès, i a la Vall d'Aran.

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

Alguns aliments de temporada van ser els protagonistes d'aquesta secció, concretament les bledes i les maduixes i maduixots. I, evidentment, no hi va faltar una recepta de cadascun d'ells: bledes amb arròs i pinyons, i maduixes de la Vallalta amb suc de taronja.

L'agenda - Carme Tuneu -

26/02/2012 Marxa "Anar-hi Anant" (10 km / 19 km a Bonmatí)
04/03/2012 Caminada de Sant Martí de Centelles (18 km)
04/03/2012 Transèquia (26 km de Balsareny a Manresa)

26/02/2012 Maratrail "Anar-hi Anant" (cursa de muntanya de 45 km a Bonmatí)
04/03/2012 Cursa dels Gitanos (cursa de muntanya de 10 km / 22 km a Taradell)

25/02/2012 Campionat social d'hivern de carretera gironí. Palafrugell.
04/03/2012 1a Marxa Cicloturista "Ports del Maresme" (100 km / 150 km amb sortida/arribada a Arenys de Munt)
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada